Het vrouwelijk orgasme - mythen en fabels

Het vrouwelijk orgasme is een van de mooiste, intiemste dingen om te zien. Jammer genoeg bestaat er veel onduidelijkheid over, daarom hier de mythen en fabels. Echter vooral voor mannen blijft het vaak een groot mysterie, waarom komt ze wel of misschien wel vervelender, waarom komt ze niet klaar?

Grappig om uit onderzoeken te lezen dat overigens vrouwen ook niet altijd weten hoe het orgasme tot stand komt. Toegegeven, het vrouwelijk orgasme zit dan ook gecompliceerder in elkaar dan het orgasme van de man.

Een vrouwelijk orgasme triggeren als man is soms een moeilijke bezigheid. Wat de ene keer werkt, blijkt de volgende keer een averechts effect te hebben. Het vraagt van de man enige training, ervaring om uit te vinden wat zijn partner lekker vindt en nodig heeft om tot een orgasme te komen. Daarnaast is er nog een complicatie ... 10% van de vrouwen bereikt nooit een orgasme terwijl andere vrouwen meerdere keren kunnen klaarkomen tijdens één enkele vrijpartij.

Omdat de meeste mannen het prettig, belangrijk vinden dat hun partner klaarkomt, hebben we een aantal aandachtspunten op een rij gezet.

  • Heeft het vrouwelijk orgasme enig nut?
  • Wat gebeurt er in het lichaam wanneer ze klaarkomt?
  • Bestaat de G-spot?
  • Wat is - en waar zit de clitoris?
  • Hoe voelt een vrouwelijk orgasme?
  • Kan een vrouw ejaculeren - squirten?

Heeft het vrouwelijk orgasme enig nut?

Nee, het heeft geen bewezen nut. Toch is het ergens in de evolutie ontstaan. Er zijn wel theorieën, aannames over de functie van het klaarkomen van een vrouw:

  • Bijproduct van de evolutie: in beginsel zijn alle embryo's gelijk en worden bij de man de zenuwen aangelegd die van belang zijn voor het klaarkomen, het kunnen bereiken van een orgasme. Vrouwen liften dus mee op de embryonale ontwikkeling van de man
  • Maatstaf voor partnerkeuze: ook weer een overblijfsel uit vroeger tijden waarbij een krachtiger orgasme bij de vrouw een teken zou zijn van een betere partnermatch, een partner die voor sterkere nakomelingen zou kunnen zorgen
  • Vergroten van kans op zwangerschap: deze theorie gaat er vanuit dat gelijktijdig klaarkomen van man en vrouw de kans op een zwangerschap vergroot. De baarmoeder maakt tijdens het orgasme een zuigende beweging waardoor het sperma naar de eicel gezogen wordt
  • Psychische rol bij voortplanting: doordat de vrouw plezier beleeft aan sex, het orgasme ervaart, zou ze het leuker blijven vinden om sex te hebben. Waardoor de voortplanting weer makkelijker zou gaan.

De werkelijke rol is nog steeds gissen. Wel is het natuurlijk gewoon lekker voor een vrouw om een orgasme te bereiken.

Wat gebeurt er in het lichaam wanneer ze klaarkomt?

Wanneer een vrouw opgewonden wordt, geil wordt, wordt de vagina voorzien van extra bloed. De buitenste schaamlippen worden naar buiten gedrukt gaan een beetje open staan onder druk van de opzwellende binnenste schaamlippen. De vagina maakt "smeermiddelen" aan en de baarmoeder trekt zich iets naar boven. Hierdoor ontstaat er ruimte voor het binnentredende lid. Er gebeurt dus van alles in het vrouwelijk lichaam wanneer ze zich voorbereid op een orgasme. Want niet alleen je vagina is betrokken bij het orgasme, ook je hersenen moeten meedoen. En wat dacht je van het verharden van de tepels, de ademhalingsfrequentie en hartslag worden hoger en de lichaamstemperatuur neemt toe. Een orgasme is een soort ontlading van sexuele spanning die door sommige vrouwen niet alleen in de buik en vagina wordt gevoeld maar door het hele lichaam.

Bestaat de G-spot?

In 1950 publiceerde Dr. Ernst Grafenberg voor het eerst over een plek aan de binnenzijde van de vagina. Hij vond een plekje van 3 tot 5 centimeter aan de binnen - bovenzijde van de vagina dat sponsachtig - ribbelig aanvoelde. Dit plekje kan zich vullen met vocht wanneer de vrouw seksueel opgewonden raakt. De plek is genoemd naar haar ontdekker, de G-spot.

Overigens is niet iedereen het eens met het bestaan van de G-spot. Als verklaring hiervoor wordt gegeven dat het een onderdeel is van de vagina en geen aparte benaming behoeft. Het merendeel van de vrouwen kan overigens de G-spot bij zichzelf niet vinden.

Deze plek, de G-spot, zwelt op wanneer de vrouw seksueel opgewonden raakt. Extra stimulatie van deze plek wordt door veel vrouwen als prettig ervaren en, vooral wanneer de vrouw zichzelf hieraan over kan geven, leidt dit tot een sneller en vooral dieper gevoeld orgasme.

Wat is - en waar zit de clitoris?

We zullen proberen duidelijkheid te verschaffen aan de hand van een aantal stellingen waarbij we de mythen en fabels zullen scheiden van de waarheid.

Stelling 1 - De clitoris lijkt op een kleine penis

Dit is een fabel. Oke, het zichtbare deel van de clitoris lijkt een beetje op het kopje van een penis maar daar houdt de vergelijking dan ook wel op. De clitoris heeft geen opening, geen kanaal waar iets doorheen kan. De clitoris heeft wel zwellichamen en zenuwen die prikkels kunnen doorgeven.

Stelling 2 - De clitoris is wel 11 cm groot

Waarheid! Het zichtbare deel is niet zo groot, bij de meeste vrouwen ongeveer 1 centimeter. Maar het onzichtbare deel, het deel in de buikwand van een vrouw is daarbij nog 10 centimeter.

Stelling 3 - Vrouwen kunnen alleen klaarkomen wanneer je de clitoris stimuleert

Fabel! Vrouwen kunnen op verschillende manieren een orgasme bereiken. Sommige vrouwen zelfs wanneer ze een bepaalde fantasie oproepen bij zichzelf of een opwindende droom hebben. Ook zijn er vrouwen die klaar kunnen komen van de penetratie of stimulatie van de G-spot.

Stelling 4 - Vrouwen kunnen ook een natte droom hebben

Dit is echt waar. Bij vrouwen kan de clitoris gedurende de nacht opzwellen, net als de penis bij mannen. Omdat de clitoris opzwelt daar waar je deze niet kunt zien, en ook niet in de weg zit dus ..., merk je als vrouw zijnde hier niets van. De vrouw kan zelfs zo opgewonden raken dat ze een orgasme bereikt.

Stelling 5 - De clitoris wordt verwijderd tijdens een besnijdenis

Verschrikkelijk maar waar! Bij een meisjesbesnijdenis worden in sommige landen de uitwendige geslachtsorganen van een meisje / vrouw verwijderd. Als redenen worden aangevoerd schoonheid en reinheid. Ook denkt met dat de clitoris door zal blijven groeien en de man schade zal toebrengen tijdens de gemeenschap. Allemaal fabels natuurlijk. Feit is wel dat een besnijdenis voor heel veel problemen kan zorgen. Zo kan een besneden vrouw geen seksueel genot meer ervaren, last krijgen van infecties die in sommige gevallen zelfs leiden tot onvruchtbaarheid. In Nederland en veel andere landen is het besnijden van meisjes daarom verboden.

Hoe voelt een vrouwelijk orgasme?

Het is niet makkelijk uit te leggen wat je als vrouw voelt tijdens een orgasme omdat dit voor iedereen anders is. Bij een en dezelfde vrouw kan het orgasme van dag tot dag verschillen in gevoel. De ene keer komt ze heftig klaar, de volgende keer is het een sluimerend gevoel. Soms voelt een vrouw het orgasme alleen in de vagina, de andere keer door het hele lichaam. En zoals al eerder opgemerkt, wat de ene keer werkt, werkt de volgende keer niet.

Vrouwen kunnen wel aangeven waar het orgasme vandaan komt en we onderscheiden dan ook een clitoraal orgasme en een vaginaal orgasme.

Heel veel vrouwen komen tijdens de sex klaar wanneer de clitoris direct gestimuleerd wordt. Door de clitoris tijdens de gemeenschap te stimuleren stroomt er meer bloed naar de vagina. Deze zet op en wordt gevoeliger. Wanneer de stimulatie aanhoud kan de vrouw een clitoraal orgasme krijgen.

Anders is het bij een vaginaal orgasme. Wetenschappers denken dat bij bijvoorbeeld penetratie onder een bepaalde hoek het binnenste deel van de clitoris gestimuleerd wordt en hierdoor het vaginaal orgasme ontstaat of tenminste versterkt wordt.

Kan een vrouw ejaculeren - squirten?

Heel veel mannen vinden het spannend, een mooi gezicht, wanneer een vrouw kan ejaculeren. In porno-termen wordt spuiten of squirten gebruikt voor dit fenomeen. Wat gebeurt er eigenlijk? Tijdens het orgasme ejaculeert een vrouw langs de urinebuis. Ze scheidt een helder, geurloos vocht af wat met grote kracht naar buiten kan komen.

Net als bij mannen is het vocht eiwitrijjk en enzymen, eigenlijk net als bij de mannen wanneer ze sperma opbrengen. Wetenschappers weten overigens niet zeker waar dit vocht vandaan komt. Het zou ook zomaar uit de baarmoeder kunnen komen.

Vrouwen kunnen squirten wanneer de G-spot direct gestimuleerd wordt. Het is wel een drempel waar vrouwen overheen moeten voordat ze zomaar spuitend kunnen klaarkomen.

Wil je ook iets schrijven over vrouwen, squirten, sex en/of sexbeleving, schrijf dan een blog en stuur deze in. We wachten op je.

Copyright © 2009 - 2019 LDB Sales B.V.